Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *


Τήνος: Οι καμάρες που ομορφαίνουν τα τοπία

Εδώ και αρκετούς αιώνες, οι καμάρες αποτελούν σύμβολο αρχιτεκτονικής και ομορφιάς σε πολλά σημεία της Ελλάδος. Μεγάλη παράδοση στην κατασκευή των καμάρων έχουν τα κυκλαδίτικα νησιά. Εκατοντάδες καμάρες συναντούν οι επισκέπτες της Τήνου, αφού σε πολλά χωριά, όπως και στην Χώρα, αποτελούν σήμα κατατεθέν.


Ένα ξεχωριστό αξιοθέατο

Η Τήνος φημίζεται για τη φυσική της ομορφιά και τα αριστουργήματα  αρχιτεκτονικής. Είναι γνωστή και ως «νησί της τέχνης και της ομορφιάς», αλλά και ως γενέτειρα πλήθους σπουδαίων καλλιτεχνών.

Ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα αξιοθέατα, αλλά εξίσου σημαντικό για την πολιτιστική ιστορία του νησιού είναι οι καμάρες. Όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη καμάρες, αναφερόμαστε στο κτίσμα που έχει κυρτό σχήμα στο πάνω μέρος του (σε κάποια σχέδια και τριγωνικό), ενώ ολοκληρώνεται με δύο πλαϊνές παράλληλες κάθετες γραμμές. Οι καμάρες χρησίμευαν και χρησιμεύουν ως είσοδοι, περάσματα και στηρίγματα. Θα τις συναντήσετε ως πόρτες και εισόδους στο κατώφλι ενός σπιτιού ή ενός κτηρίου, αλλά και ως περάσματα ανάμεσα σε στοές και δρομάκια, στα καλντερίμια.


Οι πρώτες είναι βαμμένες στα ανοιχτά χρώματα του σπιτιού, όπως και τα παράθυρα, που συνδυάζονται αρμονικά με το άσπρο και βελτιώνουν την αισθητική των κτηρίων και των οικιών. Οι δεύτερες είναι οι κλασσικές μεσαιωνικές καμάρες, που δίνουν άλλο τόνο στα σοκάκια των οικισμών και προστατεύουν από τη βροχή και τον ήλιο. Τέλος, καμάρες θα δείτε και στο εξωτερικό μέρος πολλών ναών.


Ο Αρνάδος σέρνει το χορό

Οι παραδοσιακές μεσαιωνικές καμάρες και τα πλακόστρωτα στενά σοκάκια, σε συνδυασμό με τα υπέροχα άνθη που τα στολίζουν, είναι το σήμα κατατεθέν στο χωριό Αρνάδος, ένα από τα αρχαιότερα της Τήνου και αυτό με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Η θέα είναι μοναδική, ενώ ιδιαίτερα τον χειμώνα το χωριό καλύπτεται από νέφη που προσδίδουν μία επιβλητική ατμόσφαιρα, δημιουργώντας σκηνές από παραμύθια και ταινίες, ανάμεσα στις στοές και τα καλντερίμια.


Στην Καρδιανή οι προσεγμένες λουλουδιασμένες αυλές, δίνουν ένα άλλο χρώμα στις καμάρες και κατ’ επέκταση στα σπίτια. Στα Υστέρνια έρχονται να δέσουν αρμονικά με τα μαρμαρόστρωτα δρομάκια και τα μαρμάρινα υπέρθυρα. Πολλές καμάρες υπάρχουν και σε Ταραμπάδο, Τριαντάρο, Τριπόταμο, Κτικάδο, Φαλατάδο, Κώμη και Αγάπη και αρκετές στο Μουντάδο, τη Στενή και την Καλλονή. Ξεχωρίζουν και οι καμάρες στη Μονή Κεχροβουνίου, γνωστή και ως «Κυρία των Αγγέλων».

Κατασκευή καμάρας

Η κατασκευή μίας πέτρινης καμάρας είναι σχετικά εύκολη. Απλώς χρειάζεται γνώση, μεράκι και να τηρούνται οι συμμετρίες και οι αποστάσεις. Πρώτα δημιουργείται το καλούπι, που είναι συνήθως ξύλινο. Τοποθετείται πάνω σε δύο ξύλινους τάκους και ύστερα αλφαδιάζεται. Το ύψος του είναι λίγο πιο μικρό από το άνοιγμα που πρόκειται να δημιουργηθεί. Στη συνέχεια χτίζονται διαδοχικά οι δύο πλευρές με πέτρες ίδιες σε διαστάσεις για ομοιομορφία.

Επόμενο βήμα το κτίσιμο του κυρτού τμήματος. Οι πέτρες πρέπει να ακολουθούν το περίγραμμα του καλουπιού. Από την εξωτερική πλευρά τοποθετούνται σφήνες για να σφηνώσουν οι πέτρες. Η τελευταία πέτρα στην κορυφή είναι πολύ σημαντική, αφού κλείνει το άνοιγμα και «κλειδώνει» την κατασκευή. Στο τέλος, αφαιρούνται οι τάκοι και απομακρύνεται το καλούπι.
Πηγή  :  http://www.intinos.gr
 
Top