Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *




Τελέστηκε η Θεία λειτουργία προς τιμή του Αγ. Ιωάννου του Ευαγγελιστή.
Το εξωκλήσι αυτό όπως αναφέρει ο π. Μάρκος Φώσκολος στο βιβλίο του «Μικρή ιστορία του Σμαρδακίτου Τήνου»  ιδρύθηκε αρχικά,  άγνωστο το πότε, αφιερωμένο στον Άγιο Επιφάνειο κ το οποίο παρέμεινε με αυτή την ονομασία μέχρι της αρχές του 19ου αιώνα, οπότε έγινε και ριζική ανακαίνιση του. Υπάρχει υπέρθυρο μάρμαρο που αναφέρει «1827 Οκτωβρίου 20» που σημαίνει ότι έγινε η ανακαίνιση του  και η αλλαγή ονόματος του Ναού.
Η εκκλησία άνηκε στην οικογένεια «Γαβαλά»  μέχρι που το 1982 την αναλαμβάνει αναγκαστικά  την συντήρησή της ο ενοριακός ναός του Σμαρδακίτου,  μιας και οι ιδιοκτήτες την εγκατέλειψαν πουλώντας τα υπάρχοντά της και εγκαταλείποντας την  στην τύχη της.
Για αρκετά χρόνια άναβε το καντήλι ο Ιωάννης Φιοράντης από ευλάβεια χωρίς να έχει καμία υποχρέωση. Τελευταίοι ιδιοκτήτες του ναού αναφέρονται ως κάτοικοι του Κουμάρου.
Το 1984 ο Πέτρος Ρεμόνδος με άδεια του τότε Αρχιεπισκόπου και του ενοριακού συμβουλίου ανέλαβε με δικά του έξοδα την συντήρηση του ναού και τον εξοπλισμό του με κάθε τι που χρειάζονταν για την θεία λατρεία  εις  μνήμη του πατέρα του.
Μ εδική του πρωτοβουλία φρόντιζε και την λειτουργία κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου Ιωάννου που είναι στις 27 Δεκεμβρίου. Μετά από το θάνατό  του, ανέλαβε την φροντίδα του η κ. Μαγδαληνή Φωσκόλου.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος,  αρκετοί ευλαβείς  τίμησαν με την παρουσία τους τον Άγιο. Κατά την Θ. Λειτουργία διαβάστηκαν  βιβλικά κείμενα του Αγίου Ιωάννου και κατά την ώρα του λόγου  ο π. Μάρκος μεταξύ άλλων έκανε και μια σύντομη  ιστορική αναδρομή στο παρελθόν αλλά και εξήγησε και την εικόνα βρίσκεται στο εξωκλήσι.
Η εικόνα του Αγίου είναι χωρισμένη σε 2 επίπεδα, στο επάνω μέρος εικονίζονται είναι οι τρεις Ευαγγελιστές και στο κάτω μέρος εικονίζεται η σκηνή του διαλόγου του Ιησού με την Σαμαρείτισσα.  Η εικόνα είναι ζωγραφισμένη πάνω σε μεταλλική επιφάνεια από λαϊκό ζωγράφο πιθανότατα το 1827.
























 
Top