Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σεβαστοί Πατέρες, αδελφοί και αδελφές μου,
Την περίοδο αυτή όλη η Καθολική Εκκλησία βιώνει σημαντικές στιγμές.  Από σήμερα  μέχρι και
την Κυριακή 19 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στη Ρώμη μία έκτακτη Σύνοδος των Επισκόπων. Σ’ αυτήν συμμετέχουν όλοι οι Πρόεδροι των τοπικών Συνόδων των Ιεραρχιών του κόσμου. Τη δική μας Σύνοδο  εκπροσωπεί ο Σεβασμιότατος Πρόεδρος Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Το θέμα που θα μελετήσουν οι Συνοδικοί Πατέρες, υπό την Προεδρία του Αγίου Πατέρα, του Πάπα Φραγκίσκου, είναι: «Ποιμαντικές προκλήσεις από την οικογένεια». Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο τους τελευταίους καιρούς απασχολεί έντονα την Εκκλησία. Συμπεριφορές αντίθετες προς το Ευαγγέλιο και τη διδασκαλία της Εκκλησίας, εύκολοι χωρισμοί συζύγων, εγκατάλειψη παιδιών, νομοθετικές βλαβερές καινοτομίες τραυματίζουν τον ιερό αυτό  θεσμό της οικογένειας. Η Εκκλησία αναζητά  τρόπους για να σταθεί ακόμη πιο κοντά, με αγάπη και κατανόηση στην οικογένεια, χωρίς να εγκαταλείψει το νόμο του Θεού και την ουσιαστική διδασκαλία της. Η Καθολική Εκκλησία έχει μείνει  μόνη στην υπεράσπιση του ιερού θεσμού του Γάμου και της οικογένειας,  και αυτό κάποια στιγμή σίγουρα θα της αναγνωριστεί, φοβούμαι όμως ότι θα είναι πολύ  αργά!
Συμμετέχοντες στο μεγάλο αυτό γεγονός της Εκκλησίας, της Συνόδου των Επισκόπων για την οικογένεια και την πανήγυρη προς τιμήν της Προστάτισσας της μεγάλη πνευματικής οικογένειάς μας που είναι η τοπική μας Εκκλησία, επιλέξουμε την ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στο Γάμο της Κανά της Γαλιλαίας, όπου ο Ιησούς με την εκεί παρουσία του, της Μητέρας του και των Αποστόλων του ευλόγησε το Γάμο  και τον κατέστησε Μυστήριο της Εκκλησίας.
Είναι μία ωραία συγκυρία διότι μελετώντας τα δύο αυτά γεγονότα  και βοηθούμενοι από το λόγο του Κυρίου που αναφέρεται στο θαύμα του Ιησού στο Γάμο της Κανά μπορούμε να νιώσουμε πως με την παρουσία του Χριστού και της Παναγίας στη ζωή της οικογένειας μπορεί να διατηρηθεί η αγάπη, η χαρά και την ευτυχία μέσα στην οικογένεια η οποία βάλλεται από πλευρές πλευρές. Η οικογένεια που δημιουργείται με το Μυστήριο του Γάμου γίνεται η της Τριαδικής Θεϊκής αγάπης. Αυτή η αλήθεια δεν είναι μία απλή θεωρία αλλά μία πραγματικότητα βασισμένη στο Λόγο του Κυρίου.  Και μόνο αν έτσι  βιώνεται ο Χριστιανικός Γάμος μπορεί να αντέξει και να μείνει αδιάλυτος και σταθερός.
Το νιόπαντρο ζευγάρι της Κανά από τις πρώτες στιγμές της ζωής τους αντιμετώπισαν κάποια προβληματάκια. Κινδύνεψαν  να χάσουν το κέφι τους και τη χαρά τους οι ίδιοι και οι προσκεκλημένοι τους.  Όμως η ευαίσθητη καρδιά της Παναγίας το αντιλαμβάνεται και η φιλεύσπλαχνη και Θεϊκή καρδιά του Ιησού μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Προηγείται η προσευχή:  Υιέ μου και Θεέ μου δεν έχουν κρασί. Ακολουθεί η πίστη: «Κάνετε ότι σας πει», και το θαύμα ακολουθεί.
Το ίδιο λέει σήμερα η Παναγία σε όλους μας, στην κάθε μια σας και καθένα μας,  για την επίλυση των προβλημάτων που ακολουθούν την ευθύνη που έχουμε μέσα στην Εκκλησία, μέσα στην Κοινωνία. Έτσι η χαρά της οικογένειας δεν χάνεται, η αισιοδοξία διατηρείται , η ελπίδα αυξάνει , η πίστη αυξάνει την αγάπη και η διατήρηση της αγάπης κρατά ενωμένη και σταθερή την οικογένεια.
Θα περιμένουμε με πολλή αισιοδοξία τις υποδείξεις και προτάσεις  της έκτακτης αυτής Συνόδου των Επισκόπων στη Ρώμη και της τακτικής που θα γίνει του χρόνου  για να σταθεί η Εκκλησία ακόμη πιο κοντά στην κατ’ οίκον Εκκλησία που είναι η οικογένεια.
Ως τοπική Εκκλησία στο νέο αυτό ποιμαντικό έτος μαζί με την προτεραιότητα της κατήχησης και της ποιμαντικής για τους εφήβους και τους νέους, θέτουμε και το θεσμό της οικογένειας. Ως δείγμα αυτού του ενδιαφέροντος μας και έως ότου διοργανώσουμε κάτι ποιο συστηματικό για τη στήριξη των οικογενειών μας, σας ενημερώνω ότι κάθε Τετάρτη απόγευμα  από τις μέχρι αργά το βράδυ θα είμαι στο Γραφείο μου, για συναντήσεις με οικογένειες που θα ήθελαν να εξετάσουμε μαζί κάθε λογής πρόβλημά τους. Η συνάντηση θα γίνεται μετά από ένα τηλεφώνημα  για  τον καθορισμό της ώρας και της επαλήθευσης ότι  ευρίσκομαι στην Τήνο. Οι συναντήσεις θα εξασφαλίζουν πλήρη εχεμύθεια και αρχίζουν από την Τετάρτη που έρχεται.
Η Εκκλησία μας θα συνεχίσει το κοινωνικό της έργο, το οποίο συνεχίζεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και χωρίς διατυμπανισμούς. Τον τελευταίο καιρό η Κάριτας Νάξου-Τήνου επιτελεί έργο συστηματικότερο και αποτελεσματικότερο. Ευχαριστώ θερμά όλους τους εθελοντές της Κάριτας, σε όποια θέση και αν βρίσκονται, οι οποίοι προσφέρουν το χρόνο και την εργασία τους με αγάπη ώστε η Εκκλησία μας να συμπαρίσταται στους αναγκεμένους συνανθρώπους μας. Είμαι αισιόδοξος ότι  μέσω του πρόσφατα εγκεκριμένου καταστατικού της, από την Αρχιεπισκοπή μας και το Πρωτοδικείο θα μπορέσει ακόμη καλύτερα να επιτελέσει το έργο της. Οι αδελφοποιήσεις με τις Κάριτας της Ιταλίας και η συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή προγράμματα έχουν ήδη αποδώσει ορισμένους καρπούς. Πιο συγκεκριμένα – Ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο του π. Νικολάου Ψάλτη ως εκκλησιαστικού παραστάτη της Κάριτας Νάξου – Τήνου και στο κ. Αντώνη Δελατόλα ως προέδρου. Εντός του τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου όλες οι ενορίτες καλούνται σε συνεργασία με τον εφημέριό τους να ορίσουν άτομα ώστε αυτά να αποτελέσουν τους αντιπροσώπους τους στη γενική συνέλευση της Κάριτας Τήνου, ώστε να εκλεγεί το νέο ΔΣ.

Είθε ο Κύριος να ευλογεί όλες τις οικογένειες μας. Όλοι οι νέοι και οι νέες που προετοιμάζονται για την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου να γνωρίζουν ότι η Εκκλησία θα τους συνοδεύει σε κάθε στιγμή. Η παρουσία  της Παναγίας και του Χριστού στις οικογένειες σας που εξασφαλίζεται με την προσευχή ας είναι η εγγύηση ότι ποτέ δεν θα λείψει το κρασί που συμβολίζει, τη χαρά, την ευτυχία, την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι με την πίστη ποτέ η ενότητα δεν θα χαθεί. Αμήν.




ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΒΙΚΑΡΙΟΥ
ΠΑΝ/ΤΑΤΟΥ π. ΡΟΚΚΟΥ ΨΑΛΤΗ

Μετά την τέλεση αυτής της πανηγυρικής μας Ευχαριστίας προς τον Ένα και Τριαδικό Θεό και προς τιμή της Προστάτισσας μας Παναγίας του Ροδαρίου, επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Πανοσιολογιώτατο π. Ρόκκο Ψάλτη, ο οποίος ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή μου, είναι σήμερα μαζί μας.
Η επιλογή του να συνεχίσει την αποστολή του στο Ησυχαστήριο του καλού Σμαρείτη στην Πεύκη της Αθήνας, είναι πιστεύω επιτυχής και για τον ίδιο και για το Ίδρυμα, διότι ευρίσκεται σε ένα τόπο ηρεμίας και γαλήνης που μπορεί να συνεχίσει την αποστολή του ζηλωτή ιερέα προσφέροντας υπηρεσία και παράδειγμα ζωής.
       Αγαπητέ π. Ρόκκο, γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν αισθάνεστε άνετα αυτή τη στιγμή και ίσως θεωρήστε ότι σας παραπλάνησα ζητώντας σας να είστε σήμερα μαζί μας. Όμως,  όπως εσείς προσπαθείτε να κάνετε με τον καλύτερο τρόπο το καθήκον σας , αυτό προσπαθώ και εγώ. Παρόλο που θαυμάζω το μεγαλείο της απλότητας σας και της σοβαρότητας σας με την οποία ασκήσατε το ποιμαντικό έργο σας στην τοπική μας Εκκλησία για 55 χρόνια. Θέλω να σας εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ.  Στην μακροχρόνια αυτή ποιμαντική σας δράση σε όλες σχεδόν τις ενορίες της Τήνου πολλοί είχαν την ευτυχία, την χαρά και την τιμή να ευεργετηθούν πνευματικά και όχι μόνο από τα πολλά σας χαρίσματα. Από αυτές τις ενορίες άλλες τα εκτίμησαν και πρόκοψαν πνευματικά και άλλες τα αγνόησαν και έχασαν μία ευκαιρία της ζωής τους που δεν επανέρχεται.
Μέχρι την εθελοντική αναχώρησή σας από την Τήνο τον περασμένο Ιούλιο, ήσασταν αεικίνητος, πανταχού παρών, δίνοντας παράδειγμα ιερατικό προς όλους μας: παράδειγμα πιστού ιερέα, καλού ποιμένα, πνευματικού πατέρα.
Ως Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής μας από τα χρόνια του Προκατόχου μου, αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιωάννη Περρή και για  άλλα 21 χρόνια μαζί μου, ποτέ δεν ζητήσατε προνόμια και δόξα. Σας  ευχαριστώ στο όνομα της τοπικής μας Εκκλησίας. Σας ζητώ να συνεχίσετε να προσφέρετε στην Εκκλησία την πολύτιμη ποιμαντική διακονία σας, όπως μέχρι σήμερα έτσι απλά, ταπεινά και όταν θέλετε να ξεκουραστείτε πάρτε το πλοίο και ελάτε στην Τήνο να ξεκουραστείτε εδώ που τόσα χρόνια κουραστήκατε. Ο Κλήρος ο λαός και εγώ σας  ευχαριστούμε και ζητούμε από την Παναγία να εξασφαλίζει για σας από τον Κύριο πολλά ακόμη χρόνια και να σας διατηρεί υγιή, δυναμικό και αποτελεσματικό.
Αυτή η ευχή δεν είναι μόνο δική μας αλλά και  του ιδίου Αγίου Πατέρα του Πάπα  Φραγκίσκου,  ο οποίος όπως τώρα συνηθίζει ο ίδιος μέσω του Αποστολικού Νουντσίου, σας στέλνει την Αποστολική του ευλογία.










ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ ΣΤΟΝ Π ΡΟΚΚΟ
Σεβαστέ Πατέρα Ρόκκο,
Εκ μέρους όλων των παιδιών της τοπικής Εκκλησίας της Τήνου, σας προσφέρουμε  λίγα τριαντάφυλλα. Γνωρίζετε πως τα τριαντάφυλλα έχουν όμορφο άρωμα και τσουχτερά. Και το άρωμα και τα αγκάθια είναι σύμβολα της ιερατικής σας αποστολής.
Εσείς  εργαστήκατε στον πνευματικό κήπο της τοπικής μας Εκκλησίας. Με  τη δική σας φροντίδα, αγάπη, σεμνότητα και εργατικότητα αναπτύχτηκαν πολλά αρωματικά και ζωντανά τριαντάφυλλα που ήταν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι.
Εκ μέρους τους, σας ευχαριστούμε σας βεβαιώνουμε πως δεν σας ξεχνούμε και σας παρακαλούμε να συνεχίσετε να κάνετε και εσείς το ίδιο και για μας,  απ’ όπου κι αν βρίσκεστε.






Διαβάστε ακόμη : 

 
Top