Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

 ΛΙΓΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ

Το χω­ριό Σμαρ­δά­κι­το βρί­σκε­ται κτι­σμέ­νο στην νο­τιο­α­να­το­λι­κή πλα­γιά του βου­νού “Ρά­χες
ή “Σι­ρόχοι” της Τή­νου, 12 χι­λιό­με­τρα περίπου βο­ρειο­δυ­τι­κά α­πό τη ση­με­ρι­νή πρωτεύουσα της Τή­νου.

Α­πέ­να­ντί του, δηλαδή στην α­πέ­να­ντι πλα­γιά ε­νός άλ­λου βου­νού, βρί­σκε­ται κτι­σμέ­νος ο Σκα­λά­δος, λί­γο πιο κά­τω ο Κρό­κος και λί­γο δε­ξιό­τε­ρα τα Λου­τρά. Λί­γο α­ρι­στε­ρό­τε­ρα δια­κρί­νο­νται τα ε­ρεί­πια του χω­ριού Μο­να­στή­ρια, ε­νώ πά­νω α­πό το Σμαρ­δά­κι­το υ­πάρ­χει το μι­κρό χω­ριό του Τα­ρα­μπά­δου και λί­γο πιο πέ­ρα το κε­φα­λο­χώ­ρι της πε­ριο­χής, ο Κά­μπος, στην ο­μώ­νυ­μη κοι­νό­τη­τα του ο­ποί­ου μέχρι πρόσφατα α­νή­κε και το Σμαρ­δά­κι­το. Α­νά­με­σα στο Σμαρ­δά­κι­το και τον Τα­ρα­μπά­δο βρίσκο­νται τα λι­γο­στά ε­ρεί­πια του ε­ρει­πω­μέ­νου χω­ριού που ο­νο­μα­ζό­ταν Ποτα­μός

Σώζεται μόνο η παλαιά εκκλησία αφιερωμένη στον Αγ. Νικόλαο. Από πηγές του παλαιού αυτού οικισμού ποτίζεται ακόμα η περιοχή και τροφοδοτείται το κεντρικό λαγκάδι. Βο­ρειό­τε­ρα και σε χα­μη­λό­τε­ρο υψόμετρο, θα συναντήσουμε τα ε­ρεί­πια του χω­ριού Σπη­λιά και λί­γο πιο κά­τω, στην αρ­χή του με­γά­λου Λι­βα­διού, βρίσκεται η Κώ­μη.

Το Σμαρ­δά­κι­το δεν άλ­λα­ξε ο­νο­μα­σί­α στη διάρ­κεια των αιώ­νων. Α­πό τη πρώ­τη φο­ρά που το βρί­σκου­με γραμ­μέ­νο το ό­νο­μά του σε έ­να έγ­γρα­φο (στα 1444, πε­ρισ­σό­τερο ως πε­ριο­χή και ό­χι τό­σο ως χω­ριό) μέ­χρι σή­με­ρα, εί­ναι α­σή­μα­ντες οι πα­ραλ­λα­γές του ο­νό­μα­τός του: Smardaito, Σμερδάϊτο, Σμαρ­δά­κι­το, Σμαρ­δά­κι(ο). Δεν α­να­φέ­ρε­ται άλ­λο χωριό με την ί­δια α­κρι­βώς ή άλ­λη πα­ρό­μοια ο­νο­μα­σί­α, σε ό­λη την Ελ­λά­δα. 


Τμήμα από το βιβλίο Μικρή Ιστορία του Σμαρδακίτου Της Τήνου. του π. Μάρκου Φώσκολου
 
Top