Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *



Φεγγαράκι μου λαμπρό και η ιστορία της Πανσελήνου!
Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της Γης
η Σελήνη φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή όλο το ημισφαίριό της, το στραμμένο προς τη Γη φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.
Και να, πλησιάζει το Αυγουστιάτικο ολόγιομο φεγγάρι. Μας ξεσηκώνει, μας κάνει ρομαντικούς, μας πηγαίνει σε παραλίες και σε λόφους για να το απολαύσουμε.Όπως και να το δούμε η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι αλλιώς!
Η επιστήμη λέει πως η πανσέληνος του Αυγούστου είναι η πιο πορφυρή από όλες τις πανσελήνους  του χρόνου!
Παλιά, όταν ο κόσμος πίστευε πολύ περισσότερο στις δεισιδαιμονίες, το φεγγάρι ήταν υπεύθυνο για πολλά γεγονότα της καθημερινής ζωής. Για τους παραδοσιακούς λαούς η Σελήνη αντιπροσώπευε πάντα τη σκοτεινή πλευρά της φύσης, την αόρατη όψη της

Η ελληνική μυθολογία, ήθελε τη Σελήνη, αφού τελειώνει την καθημερινή βραδινή της περιπλάνηση πάνω στον κύκλο του ουρανού, να φεύγει και να πηγαίνει να συναντήσει τον μεγάλο της έρωτα, τον Ενδυμίωνα, σε μία σπηλιά κοντά στην ακρογιαλιά.  Αυτός όμως δεν ανταποκρινόταν  με το ίδιο πάθος στον έρωτα της,  αφού ήταν ο Θεός του ύπνου.

Η παράδοση, ήθελε  την πανσέληνο να είναι  γεμάτη  ξωτικά, νεράιδες  και μάγισσες  . Πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν πως την πανσέληνο έβγαιναν οι νεράιδες και άγγιζαν με το μαγικό  ραβδί τους όποιον έβρισκαν, σκορπίζοντας έρωτα. Άλλες πάλι βρίσκονταν σε πόλεμο μαζί του και το κατέβαζαν στη γη για να φτιάξουν μαγικά φίλτρα από αυτό. Και έφευγαν λίγο πριν από την αυγή. Αλλού πάλι, οι μάγισσες πήγαιναν στα ποτάμια  να λούσουν τα μακριά και πυκνά μαλλιά τους και να κάνουν λειτανίες να κατεβάσουν το φεγγάρι για να το αιχμαλωτίσουν στην αγκαλιά τους, για να κλέψουν λίγο από τη φεγγαρόσκονη του  που έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τα πάντα.

Η Πανσέληνος  σχετιζόταν με τους Λυκανθρώπους και τη συνήθεια των λύκων να ουρλιάζουν μπροστά στο ολόγιομο φεγγάρι. Η πανσέληνος συνδέεται παραδοσιακά στη λαϊκή αντίληψη με την αϋπνία, τις επιληπτικές κρίσεις. Πολλοί νεοπαγανιστές πραγματοποιούν ένα μηνιαίο τελετουργικό σε κάθε πανσέληνο, ενώ οπαδοί παραδοσιακών κινέζικων θρησκευτικών δοξασιών ετοιμάζουν τις προσφορές τους προς τους προγόνους τους και θεότητες σε κάθε πανσέληνο και νέα σελήνη.
Η συλλογή βοτάνων γινόταν τη μέρα της πανσελήνου.  Ειδικά οι ρίζες που μαζεύονται με πανσέληνο πιστεύονταν ότι είχαν ισχυρότερη θεραπευτική δύναμη από ότι αν μαζεύονταν μία οποιαδήποτε άλλη μέρα.
Λέγεται πως η  πανσέληνος επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων.
Βραδιές με πανσέληνο υπήρξαν άνθρωποι που εκδήλωσαν βίαιη συμπεριφορά. Αρκετοί γιατροί εξηγούν τη συμπεριφορά αυτή στο γεγονός ότι  το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό και η πανσέληνος επηρεάζει το νερό του σώματος, όπως επηρεάζει και τις παλίρροιες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται κάποια πίεση στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Στις ημέρες πανσελήνου στον Λέοντα τα ζώα γίνονται θορυβώδη.

Στο κινεζικό εορτολόγιο ο εορτασμός του «Μέσου του Φθινοπώρου» γίνεται στην πανσέληνο του όγδοου μήνα του έτους, ενώ η Γιορτή των Φαναριών είναι την πρώτη πανσέληνο του έτους.

Στην πανσέληνο ερωτευόμαστε και αφηνόμαστε στο φως της να ζεσταίνει ψυχή και σώματι!

«Έτσι μιλώ για σένα και για μένα
Επειδή σ αγαπώ και στην αγάπη ξέρω
Να μπαίνω σαν Πανσέληνος
Από παντού, για το μικρό το πόδι σου μες στ αχανη Σεντόνια……..»

******

Μπλε πανσέληνος, ονομάζεται η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου. Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού θα έχουμε φέτος δύο πανσελήνους και η δεύτερη αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη, αλλά και επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε.
Αυτό συνέβη το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που ισοδυναμούσε με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων. Το χώμα και η στάχτη που εκτινάχτηκαν στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας έκαναν το φεγγάρι να δείχνει μπλε. Η γαλάζια όψη της σελήνης που αντίκριζαν τότε οι άνθρωποι, έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του «σχεδόν ποτέ», λόγω της σπανιότητας της. Από τότε, η δεύτερη αυτή πανσέληνος του Αυγούστου ονομάζεται «μπλε σελήνη», όπως δηλώνει στα ΝΕΑ ο διευθυντής του Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος.


Ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,5 περίπου χρόνια καθώς φέτος τον Αύγουστο θα έχουμε την τύχη να δούμε όχι μία αλλά δύο φόρες την πανσέληνο.
Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Όταν αυτές αθροίζονται, εμφανίζεται ένα επιπλέον φεγγάρι.
«Καθώς ο σεληνιακός μήνας είναι μικρότερος από το μέσο μήνα του ημερολογίου, τυχαίνει να έχουμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται «μπλε πανσέληνος», όρος που όμως δεν χρησιμοποιείται επίσημα στην Αστρονομία», εξηγεί ο αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Νίκος Ματσόπουλος.
Ο καλύτερος τρόπος για να σημανθεί η λήξη ενός ακόμη καλοκαιριού.
ΥΓ. Εννοείται πως το φεγγάρι δεν θα γίνει μπλε…

 
Top