Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *



Έναν λάτρη της Ελλάδος στη θέση του Πάπα, έχασε η Ελλάδα, σύμφωνα με την ελληνική καθολική κοινότητα που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες καθολικούς πιστούς στην Τήνο, τη Σύρο και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

Ο πατέρας Μάρκος Φώσκολος, ένας από τους λιγοστούς καθολικούς ιερείς στην Τήνο, κάνει λόγο «για μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας» καθώς ο Πάπας Βενέδικτος γνώριζε όσοι λίγοι στον κόσμο την Ελληνική γραμματεία και τους Έλληνες Πατέρες.

«Δεν έχανε την ευκαιρία να ξεκινήσει τους λόγους του με μια ελληνική λέξη, ενώ πάντα στις αναλύσεις και τις τοποθετήσεις του υπήρχε θέση για τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα», μας λέει ο πατήρ Μάρκος, προσθέτοντας ότι όλοι στην Ελλάδα αν και ήξεραν ότι ο Πάπας Βενέδικτος, είχε εκφραστεί υπέρ της παραίτησης για λόγους υγείας, αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του αυτή καθώς είναι κάτι σπάνιο.

Ως Καρδινάλιος είχε έρθει μία ή δύο φορές στην Ελλάδα, ενώ περισσότερες ακόμη είχε έρθει με την ιδιότητα του ως καθηγητής φιλοσοφίας και θεολογίας, με ειδίκευση στον Αυγουστίνο.

«Μια φορά που ήρθα στην Αθήνα, τρεις μέρες πριν εκλεγεί Πάπας, πέρασα από το βιβλιοπωλείο ΕΣΤΙΑ και βρήκα ένα βιβλίο που είχε γράψει με το κατά κόσμο όνομά του, Γράτσιγκερ, μεταφρασμένο στα ελληνικά με θέμα τους Έλληνες Πατέρες. Μάλιστα θυμάμαι ότι ήταν παλιό και η τιμή του πολύ μικρή, κοντά στα δύο ευρώ», μας λέει ο πατήρ Μάρκος.

«Αργότερα», συνέχισε, όταν έγινε πια Πάπας, το βιβλίο θα κόστιζε πλέον 20 ευρώ, αν και δεν νομίζω να έχει επανεκδοθεί από άλλους εκδότες».

Τον πατέρα Μάρκο Φώσκολο, ρωτήσαμε και ποιός πιστεύει ότι θα είναι ο νέος Πάπας, για να μας πει ότι κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό.

«Όσοι πήγαν ως πάπες στο Κονκλάβιο, βγήκαν ως Καρδινάλιοι», είπε χαρακτηριστικά φωτογραφίζοντας τους δύο ή τρεις επίδοξους της καθολικής ιεραρχίας που προτάσσονται από τα διεθνή μέσα ως οι πιο πιθανές υποψηφιότητες για τον τίτλο.

«Πάντως», συνέχισε, «δεν θα υπάρξει φυλετικό κριτήριο στην ανάδειξη του νέου Πάπα. Μάλλον Ιταλός θα είναι όμως» τόλμησε να κάνει τη δική του πρόβλεψη, προσθέτοντας: «Όσοι μη Ιταλοί καρδινάλιοι έγιναν Πάπες τα τελευταία χρόνια, δημιούργησαν προβλήματα στην καθολική εκκλησία, λόγω μη ιταλικής καταγωγής».

Η ελληνική καθολική κοινότητα σύμφωνα με τον πατέρα Μάρκο, έναν από τους πιο δραστήριους καθολικούς ιερείς στην Τήνο, δεν έχει βεβαίως να περιμένει τίποτα από το νέο Πάπα. Ωστόσο καλό θα ήταν να καθιερωθεί και να θεσμοθετηθεί ένας σοβαρός διάλογος με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, κάτι το οποίο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες όπως αυτή της Ρωσίας...

Νίκος τσιαμτσίκας

ΠΗΓΗ http://www.tinostoday.gr/
 
Top