Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από τις 21 έως και τις 23 του μηνός Μαΐου, στα πλαίσια του έτους της Πίστεως, πραγματοποιήθηκε στη Σύρο Συνάντηση Ιεραρχίας – Εφημερίων κατά την οποία μελετήθηκε το θέμα: «Πίστη και Ευαγγελισμός».

Στη Συνάντηση αυτή έλαβαν μέρος 40 περίπου Εφημέριοι μαζί με τους Ιεράρχες. Προσκληθείς παρέστη και ο Αποστολικός Νούντσιος, Σεβασμιότατος κ.Edward–Joseph Adams, συνοδευόμενος από το Γραμματέα της Αποστολικής Νουντσιατούρας, Παν/τατο π. Mark Kadima. Ο Αποστολικός Νούνστιος μετέφερε στην ολομέλεια το χαιρετισμό του Αγίου Πατέρα, Πάπα Φραγκίσκου και απηύθυνε ο ίδιος ευχές για την επιτυχία της Συνάντησης.

Η Συνάντηση ξεκίνησε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 21 Μαΐου με την τέλεση της Ακολουθίας του Εσπερινού. Στη συνέχεια ο Επίσκοπος Σύρου, Σεβασμιότατος π. Φραγκίσκος, καλωσόρισε τους Ιεράρχες και τους Εφημερίους εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας και ο Γενικός Βικάριος της Επισκοπής, Παν/τατος π. Αντώνιος Βουτσίνος, εκ μέρους των Εφημερίων.

Η μελέτη του θέματος έγινε με την παρουσίαση δύο εισηγήσεων. Η μία έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο των εν Αθήναις Καθολικών, Σεβασμιότατο κ. Νικόλαο, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει την Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδος στη Σύνοδο των Επισκόπων στη Ρώμη, που έγινε τον Οκτώβριο του 2012. Ο Σεβασμιότατος μίλησε με θέμα: «Η πρόσφατη Σύνοδος των Επισκόπων για το Νέο Ευαγγελισμό και τη Μετάδοση της Πίστης».

Μία δεύτερη ομιλία παρουσίασε ο Ιησουΐτης Ιερομόναχος π. Γαβριήλ Μαραγκός με θέμα: «Πίστη και Ευαγγελισμός - προσωπικές μαρτυρίες». Οι εργασίες της Συνάντησης προέβλεπαν και συζητήσεις σε ομάδες. Έτσι οι εφημέριοι είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν ελεύθερα την προσωπική τους γνώμη και να απαντήσουν συλλογικά σε ερωτηματολόγιο, το οποίο είχε ετοιμάσει ο κάθε ομιλητής.

Η περίληψη των συζητήσεων και ιδιαίτερα οι διαπιστώσεις και προτάσεις των ομάδων παρουσιάστηκαν στη συνέχεια και στην ολομέλεια.

Το πρόγραμμα της Συναντήσεως προέβλεπε κάθε πρωί την τέλεση της Ακολουθίας των Αίνων και δύο άλλες Ιεροτελεστίες με τη συμμετοχή και της τοπικής Εκκλησίας:

- Το πρώτο βράδυ τελέστηκε Αγία Ώρα προσευχής ενώπιον του Παναχράντου Μυστηρίου στον Ενοριακό Ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Γαλησσά. Την προσευχή είχε προετοιμάσει η Πανσυριανή Επιτροπή Νεολαίας και Κλήσεων και εμψύχωσε η Νεολαία πολύ όμορφα με την ενεργό παρουσία της. Στην Ιεροτελεστία αυτή προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας και Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής για την ποιμαντική της Νεολαίας και των Κλήσεων, Σεβασμιότατος π. Ιωάννης

- Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας τελέστηκε Επίσημο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ενοριακό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου στη Βάρη. Προΐστατο ο Επίσκοπος Σύρου και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιότατος π. Φραγκίσκος.

Και στις δύο αυτές Ιεροτελεστίες ζητήσαμε από τον Κύριο νέους ιερείς, μοναχούς και μοναχές για την Εκκλησία μας. Η Συνάντηση χαρακτηρίστηκε επιτυχής διότι έγινε μέσα σε αδελφικό πνεύμα και δόθηκε η δυνατότητα μεγαλύτερης ακόμη σύσφιξης των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των ιερέων. Ήταν μία όμορφη ευκαιρία αδελφικής συναντήσεως, ιδιαιτέρως με τους εφημερίους των ακριτικών ενοριών που συχνά ζουν απομονωμένοι από τους άλλους αδελφούς ιερείς. Αντάλλαξαν όμορφες ποιμαντικές εμπειρίες και μοιράστηκαν μεταξύ τους ποιμαντικούς προβληματισμούς. Ήταν εμφανές το ενδιαφέρον όλων για την αναζήτηση κοινών προσπαθειών με σκοπό τη χάραξη μιας νέας ποιμαντικής πορείας που θα λαβαίνει ακόμη περισσότερο υπόψη της τα νέα δεδομένα. Αυτά που έχουν διαμορφωθεί στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος με την άφιξη ενός μεγάλου αριθμού Καθολικών μεταναστών, που έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα της τοπικής μας Εκκλησίας.

Κατά τη Συνάντηση, ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, παρουσίασε το «Εγκόλπιο του Εφημερίου», το οποίο ετοίμασε η Ιερά Σύνοδος και είναι η απάντηση στην προηγούμενη, εξ ίσου επιτυχή Συνάντηση Ιεραρχίας – Εφημερίων που έγινε και πάλι στη Σύρο στις 18 και 19 Μαΐου του έτους 2010. Το «Εγκόλπιο του Εφημερίου» παραδόθηκε σε όλους τους παρόντες εφημερίους με την ευχή να αποτελέσει ένα χρήσιμο ποιμαντικό εργαλείο για τη ζωή και την αποστολή των Ιερέων και ειδικά των Εφημερίων.

Πριν και μετά τη Συνάντηση της Ιεραρχίας – Εφημερίων πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο και οι εργασίες της εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου οι Ιεράρχες ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της, Σεβασμιότατο π. Φραγκίσκο, για το πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποίησε στη Ρώμη μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο των εν Αθήναις Καθολικών, Σεβασμιότατο π. Νικόλαο, προκειμένου να ενημερώσουν την Κεντρική Διοίκηση της Καθολικής Εκκλησίας για το χρονίζον πρόβλημα της Νομικής προσωπικότητας της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Μετά τη λεπτομερή ενημέρωση για τις επαφές που είχαν οι δύο Ιεράρχες στη Ρώμη και την προηγηθείσα επίσκεψή τους στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Ιερά Σύνοδος καθόρισε τις επόμενες ενέργειες που θα κάνει, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με σκοπό την επίτευξη επί τέλους μίας δίκαιης και σωστής λύσης.

Η Ιερά Σύνοδος, κατά τη διάρκεια των εργασιών της εαρινής της Συνόδου, άρχισε να μελετά τις προτάσεις των εφημερίων που παρουσιάστηκαν κατά τη Συνάντηση Ιεραρχίας – Εφημερίων και σε πρώτη φάση αποφάσισε:

- Να στείλει ευχαριστήρια επιστολή προς όσους εφημερίους συμμετείχαν στη Συνάντηση και να τους συγχαρεί για την επιτυχή έκβαση και αυτής της Συνάντησης. Η επιστολή αυτή θα σταλεί και σ’ όσους εφημερίους δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, ώστε να έχουν μία πρώτη ενημέρωση έως ότου λάβουν και την πιο λεπτομερή μέσω των Πρακτικών που θα εκδοθούν και θα τους αποσταλούν.
- Να ορίσει ως κύριο θέμα της φθινοπωρινής της Συνόδου, (η οποία προβλέπεται για τις 12-15 Νοεμβρίου 2013), τη μελέτη των προτάσεων της Συνάντησης.
- Να προβεί άμεσα στην ανανέωση των Θεσμών και Επιτροπών της Συνόδου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους νεότερους σε ηλικία ιερείς καθώς και σε εκείνους που ήρθαν από άλλες χώρες και υπηρετούν μόνιμα την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα να προσφέρουν της υπηρεσίες τους και σε πανελλαδικό επίπεδο.
- Να ζητήσει στους εφημερίους που επισκέπτονται τις εκκλησιαστικές κοινότητες στη διασπορά, όπου δεν υπάρχει μόνιμος εφημέριος, να προετοιμάσουν λαϊκά μέλη της Εκκλησίας στα οποία θα ανατεθεί το διακόνημα του εμψυχωτή για να προΐσταται στην τέλεση της «Ακολουθίας του Λόγου», κατά τις Κυριακές που δεν είναι παρών ο Ιερέας για την τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας. Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου έγινε δεκτός από την Ιεραρχία ο Εκκλησιαστικός Παραστάτης της Καθολικής Νεολαίας Ελλάδος, αδ. Φραγκίσκος Βαρθαλίτης, ο οποίος ενημέρωσε τους Ιεράρχες:

- για την μέχρι τώρα προετοιμασία της αντιπροσωπείας των νέων της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, που θα συμμετάσχει στην παγκόσμια Συνάντηση Καθολικής Νεολαίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Όπως είναι γνωστό στη Συνάντηση αυτή θα παραστεί και ο Άγιος Πατέρας, Πάπας Φραγκίσκος.

- για τη Συνάντηση των Καθολικών Νέων που θα γίνει από τις 28 Ιουλίου έως και την 1η Αυγούστου 2013 στην Τήνο, στα πλαίσια της ίδιας Συνάντησης. Αυτή η Πανελλήνια Συνάντηση θα δώσει τη δυνατότητα μιας νοερής παρουσίας στο Ρίο, όσων νέων θα ήθελαν να είναι και σωματικά παρόντες, αλλά η οικονομική κρίση της Πατρίδας μας δεν τους το επιτρέπει.

Η Ιεραρχία ολοκλήρωσε τις εργασίες της εαρινής της Συνόδου με Προσκύνημα και τέλεση της Θείας Συλλειτουργίας στο Θεομητορικό Προσκύνημα της Παναγίας της Φανερωμένης στο οποίο προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου π. Νικόλαος.

Από τη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου
 
Top