Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *



Των Κεκοιμημένων
Σε όλα τα Κοιμητήρια των καθολικών ενοριών του νησιού μας αλλά και ανά τον κόσμο καθολικών ενοριών, την παραμονή, ανήμερα αλλά και την επομένη της 2 Νοεμβρίου τελούνται μνημόσυνα και επιτάφιες δεήσεις για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων πιστών, των οποίων τα σώματα αναπαύονται εκεί. Όλοι οι πιστοί προσέρχονται για να προσευχηθούν και για να δώσουν με την παρουσία τους τη μαρτυρία της χριστιανικής πίστης στην ανάσταση των νεκρών. Όπως συνηθίζεται από την αρχαιότητα, οι πιστοί φέρουν φαγητά και γλυκά και τα προσφέρουν μεταξύ τους, πάνω από τους τάφους των νεκρών. Έτσι αναβιώνουν τα αρχαία «νεκρικά δείπνα», τα οποία υιοθέτησε η Εκκλησία, όπως το μαρτυρούν τα μνημεία της χριστιανικής αρχαιότητας στις κατακόμβες της Ρώμης και αλλού.


Η Εκκλησία μας, τελεί στη μνήμη όλων των Κεκοιμημένων πιστών, όλων εκείνων που αναμένουν την τελική ανάσταση της σαρκός και για τούτο στήριξαν τις ελπίδες τους στην ανάσταση του Κυρίου.
Την ημέρα αυτή επισκεπτόμαστε τα Κοιμητήρια, στολίζουμε τους τάφους, προσευχόμαστε για τις ψυχές των νεκρών μας, τους συγχωρούμε και συμφιλιωνόμαστε μαζί τους. Είναι καλό να επισκεπτόμαστε τα κοιμητήρια και τους τάφους των κεκοιμημένων μας.
Το εγγυάται η πιο γνωστή επίσκεψη που έγινε ποτέ, εκείνη των γυναικών στον τάφο του Ιησού το πρωί της Κυριακής του Πάσχα φέροντας αρώματα.  Υπάρχει μια μυστηριώδης σχέση ανάμεσα στο σώμα που βρίσκεται στον τάφο και στο σώμα που πρόκειται να αναστηθεί ένδοξο: «Εγώ είμαι», είπε στους μαθητές του μετά την ανάστασή του, δείχνοντας τις πληγές του.
Κατανοούμε  λοιπόν, γιατί η Εκκλησία τιμά τα λείψανα των Αγίων και γιατί στο «Πιστεύω» όρισε ως
αλήθεια της πίστεώς μας την «ανάσταση της σαρκός» και πιστεύουμε ότι θα αναστηθούμε. Είναι λοιπόν καλή πράξη και ωφέλιμη η επίσκεψη στα κοιμητήρια και η προσευχή για τους κεκοιμημένους. Καλή για μας επειδή στηρίζει την πίστη μας στην Ανάσταση και ωφέλιμη για τις ψυχές των αγαπητών μας κεκοιμημένων, επειδή η προσευχή μας και η αγαθοεργία μας τις στηρίζει.
 
Top