Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *
















Την πρόθεσή του να απευθύνει πρόσκληση στον Πάπα, κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης συνάντησης που θα έχουν την Τετάρτη, να επισκεφθεί την Ιερή Καθέδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έκανε γνωστή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας προς το Ιταλικό Πρακτορείο ANSA. O Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε και στην προσωπικότητα του νέου Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τον οποίο είχε την πρώτη άτυπη συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας, οπότε είχαν την ευκαιρία να δειπνήσουν μαζί και να συζητήσουν για περίπου δύο ώρες. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας καλός ποιμήν των πιστών του, είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε ότι οι πρώτες χειρονομίες του δείχνουν ότι βρίσκεται πλησίον του κόσμου.
«Αύριο θα έχουμε μια ιδιωτική συνάντηση. Προτίθεμαι να τον προσκαλέσω στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1964, οπότε στα Ιεροσόλυμα ένας Πάπας, ο Παύλος Στ, συνάντησε έναν Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αθηναγόρα, ύστερα από πέντε αιώνες «απόστασης», οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως καθώς και οι διάδοχοί τους επισκέφθηκαν αλλήλους στις ιστορικές έδρες τους προωθώντας, μετά την άρση των μεταξύ τους αναθεμάτων και την άρση της καχυποψίας που αναπόφευκτα καλλιεργήθηκε στη συνείδηση της Ιεραρχίας και του πληρώματος τους, ιδιαιτέρως μετά το μεγάλο σχίσμα του 1054. 
Έτσι και ο Πάπας Βενέδικτος περίπου 19 μήνες μετά την εκλογή του πραγματοποίησε ειρηνική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την θρονική εορτή του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, ενώ τον Ιούνιο του 2008, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε επισήμως το Βατικανό για την θρονική εορτή του ιδρυτή της Εκκλησίας της Ρώμης, Αποστόλου Πέτρου.  
Το 2014 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη εκείνη συνάντηση του Παύλου Στ με τον Αθηναγόρα η οποία εγκαινίασε μια νέα περίοδο στις σχέσεις και την επικοινωνία της Ρώμης με την Κωνσταντινούπολη. Ενδεχομένως ο Θεός να κατευθύνει τα βήματα των διαδόχων τους, Φραγκίσκου και Βαρθολομαίου, και πάλι στην Αγία Γη των Ιεροσολύμων για μια νέα συνάντηση του Πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η οποία θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον θεολογικό διάλογο που ίσως μιαν ημέρα οδηγήσει στην επανένωση του διαιρεμένου άραφου χιτώνα του Κυρίου.


 
Top